Featured

Steigerhout Kopen

Availability:

In samenwerking met UltimateWood kunt u nu ook aan uw steigerhout komen.

?>
Category:

Beschrijving product

In samenwerking met UltimateWood kunt u nu ook aan uw steigerhout komen.

Na overleg met UltimateWood uit Bodegraven hebben we gekozen voor steigerhout uit Noord Europa. Deze steigerplanken zijn afkomstig van bomen welke langzamer groeien dan bomen die in midden Europa staan. Hierdoor zijn de planken iets harder, wat de kwaliteit ten goede komt.
Zij hebben gekozen om gedroogde planken in het assortiment op te nemen. Deze planken krimpen namelijk niet meer. Deze kwaliteitsplanken van gedroogd steigerhout zijn verkrijgbaar voor de prijs van €3,50 per meter. Elders moet u al snel €4,00 tot €4,50 betalen voor goed gedroogd steigerhout.

www.ultimatewood.nl verkoopt zowel nieuw als gebruikt steigerhout.

Ik kreeg met enige regelmaat de vraag waar steigerhout het beste te kopen was. Er zijn dan ook veel aanbieders van steigerplanken te vinden. Er valt veel te kiezen en dat maakt het soms niet makkelijk. Hier kunt u mijn mening vinden over de meeste onderwerpen.

Wat is steigerhout?

Steigerplanken worden gemaakt van vurenhout. Hoewel heel sporadisch ook wel larikshout of grenen gebruikt wordt.

Hoe zit het met de kwaliteit?

Hout is te verkrijgen in diverse kwaliteitsklasses. Daar bestaat heel wat discussie over. Bij steigerhout zie je nogal eens de kwaliteitsklasse A voorbij komen. Dat is lastig te zeggen en lastig te controleren. Aan kwaliteitsklasse A hangen namelijk bepaalde eisen op het gebied van sterkte en de aanwezigheid van kwasten en scheuren. Deze planken worden vaak ook handmatig geselecteerd. Mijn advies is de steigerplanken zelf te gaan halen en ook te kijken naar de wijze van opslag. Ziet dit er goed uit? Planken welke als een rommeltje in een opslag zijn gepropt wekken nu eenmaal minder vertrouwen dan netjes gestapeld zijn met ruimte om te drogen en droog te blijven.

Over de benaming van de kwaliteitsklasses kan ook verwarring ontstaan. Zo bestaat bv ook sloophout van kwaliteitsklasses A. Dit is schoon sloophout.

Welke varianten zijn er?

Steigerhout is te verkrijgen in natte, gedroogde en gebruikte toestand.

De natte variant wordt ook wel vers gezaagd genoemd. Deze is nog onderhevig aan krimp. Dit is de goedkoopste optie. Vaak ziet men hier ook wel schimmel in ontstaan. Een enkele keer gebeurd dit al in de opslag.

De droge variant is niet meer onderhevig aan krimp. Let wel op dat het hout gedroogd is. Dit is iets heel anders als droog opgeslagen. Nat hout wat droog wordt opgeslagen doet er 6 tot 8 weken over om te drogen. Hout van UltimateWood is mechanisch gedroogd in droogkamers. Ik gebruik uitsluitend deze gedroogde planken.

Gebruikt hout is de duurste variant. Dit omdat er lastig aan te komen is. Het hout heeft al enige tijd buiten gelegen en is vaak gebruikt in de bouw. Veel bouwstof en cement zijn in de planken gelopen. Dit geeft de bekende grijze uitstraling. Men noemt dit vaak “natuurlijk geimpregneerd”.  Er zijn ook bedrijven welke eenvoudigweg gedroogde planken insmeren met verdund cement en dit verkopen als gebruikte planken. Dit levert immers een hoger prijs per meter op. Dit insmeren kunt u overigens ook zelf doen. Dat scheelt weer in de kosten.

De behandeling.

Moet je steigerhout behandelen? Nee, maar het is wel aan te raden. Ook steigerhout kan gewoon gaan rotten. Zeker in een vochtige omgeving. Het heeft ook zeker niet de levensduur van hardhout. Behandeling is dus aan te raden. Hiervoor zijn veel middelen verkrijgbaar. Een mooie whitewash of greywash kunnen uw loungebank van steigerhout een mooie uitstraling geven. Natuurlijk is insmeren met verdund cement ook een optie. Voor binnenmeubelen kan een blanke lak worden overwogen. Dit is zeker bij tafelbladen aan te raden. Als u zelf een loungebank van steigerhout gaat maken welke buiten komt te staan adviseer ik om de kopse kanten van het hout even in te smeren met een watervaste houtlijm of twee componentenlijm. Dit gaat het intrekken van vocht tegen.

Category: